top of page
Grapes

Вино & Гурме 

в Западна Тракия 

Предлагаме ви незабравим винен тур в Западна Тракия, комбиниращ винен с кулинарен туризъм. Внимателно селектираната ни програма предлага дегустации, тематични вечери и обяди, на които ще се запознаете със страстни винопроизводители, които са продължили вековната традиция на отглеждане на лозя и винопроизводство на тези плодородни земи. 

В енциклопедия на виното на Оксфорд за родина на виноправенето е посочена Тракия. Тайната за това е добрият „тероар“ – климатичните, почвени и географски дадености в комбинация с уменията на лозарите и винарите да извличат най-доброто от тях. Хилядолетия преди напитката на боговете да открие дома си в Югозападна Европа, античните автори са описвали превъзходните качества на тракийския еликсир. Впоследствие римляните завзели тези земи превръщат завоюваните територии в най-реномирания лозаро-винарски регион на Империята. 

 

Следвайки точно тази следа, ще се потопим заедно в търсене на един неповторим вкус, за да научите повече за историята на виното в България, докато се наслаждавате на изискани български вина в комбинация с най-вкусната храна. 

Цени

Програмата включва:

  • 2 нощувки в бутиков хотел в Пловдив

  • 2 закуски

  • Ексклузивна вечеря в хотела на тема „Българското вино – дар от тракийските богове“ и специално изготвено меню съчетано с 5 вина от винарска изба „Загрей“

  • Вино тур и обяд във „Вила Юстина“ със специалитети от собствено производство съчетано с 5 вина

  • Вино тур и вечеря във винарна „Драгомир” с дегустация на 5 вина

  • Вино тур във „Вила Велис“ и 4-степенно меню на тема „Изкуството да съчетаваме вино с храна“

  • Цялостен транспорт от и до София с луксозен бус (за да може да се насладите на виното без да се притеснявате)

 

Програмата не включва:

  • Лични разходи (поръчки в ресторантите извън сет менютата и дегустациите) и други неупоменати в програмата услуги

  • Медицинска застраховка

На човек, за двойно
настаняване: BGN 990

 

Доплащане за единично настаняване: BGN 150

Ден 1

Тръгване в 16:00 от София. 

 

Настаняване в хотел в центъра на Пловдив с уникална атмосфера и хилядолетна история, където ще имате време да разопаковате багажа и да се отпуснете. 

 

Обиколка с домакините които ще споделят с вас историята на този необикновен хотел.

 

Частна вечеря в зимната градина на хотела със специално изготвено меню от шеф готвача на един от най-иновативните ресторанти в Пловдив и дегустация на вина от избата на винарна Загрей с фокус върху стари български сортове и най-яркия представител на региона - Мавруда.

Ден 2

След закуска тръгваме към полите на Родопите и ще посетим един от изявените културно-исторически обекти в региона.

 

Във винарна Вила Юстина ще проследим целия затворен цикъл на производство - от лозовия масив до бутилиращата линия и ще разберем как се правят различни стилове вина.

 

Обиколката на избата ще бъде последвана от обяд, на който ще се насладим на специалитети направени с продукти от собствените им ферми, в комбиниция с техни вина.

 

После се отправяме към хотела за заслужена почивка и свободно време.

Вечерта ще посетим винарско имение Драгомир, което е пример за светлото модерно бъдеще на този стар винен регион и е една от трите български изби включени в списъка World's Best Vineyards”. Собствениците на избата ще ни разведат и ще се насладим на вината им в комбинация с лека вечеря.

Ден 3

След закуска и свободно време за разходка из Пловдив, в 11:00 се отправяме към последната стъпка от нашето пътешествие.

 

Винарска изба Вила Велис в с. Карабунар е част от българо-немския винен проект Velis Vineyards и представя своите вина като изкуство, а сътрудничеството с разнообразни артистични проекти е разпознаваемата марка на избата. 

Специално за вас, ще бъде изготвено 4-степенно меню на тема Изкуството да съчетаваме вино с храна. Работата по менюто е споделена и показва отношението на домакините към естествените процеси около и в нас. Очаквайте не просто съчетаване на вино и храна, но и предизвикателство в изследване и интерпретиране на традиции, както и отдаване на уважение към вкусове и сезонност.

17.00 Пристигане в София

Моменти от предишни пътувания

Wine Toast

Персонализирани приключения за независимия food nomad

Ако имате интерес към някоя от нашите дестинация, но искате да пътувате с изцяло ваша компания, то тогава спокойно може да заявите индивидуално пътешествие за вашата група на удобна за вас дата.

 

Екипът на Food Nomads допълнително може да ви асистира и да направи модификации

на програмата спрямо вашите лични интереси и бюджет.

bottom of page